NÁJMY

NÁJMY

Z různých pohledů je nájem rychlý a snadný příjem?! No, toť otázka. Z čistě mého pohledu, ne. Mám za sebou celkem pár pronajatých bytů, některé s velkým úspěchem pokračují už víc jak rok, některé skončily propadákem. Bohužel, i to je realita makléře.

Bytní-majitelé-nájemci   se dělí na tří táborů

1. tzv. obchodníci s bídou,

2. investoři do realit,

3. rádoby nájemci.

ad1) to jsou lidé, kteří třeba v dražbách, nebo koupí dluhu získali byty a je jim celkem jedno, kdo ta bude bydlet, hlavně že dostane nájem a stejně je mu jedno, z jakých peněz je nájem hrazený. Většinou jsou to byty obsazované sociálně slabšími jedinci nebo rodinami, kteří pobírají různé sociální dávky na bydlení a ty pak končí, právě u takových majitelů. Fluktuace, těchto nájemníků je velká, byty se devastují, nikdo do nich dál neinvestuje. Ostatní nájemníci v domě pomalu odchází, bohužel jejich byty se horko těžko prodávají, většinou pod cenou.

ad2) to jsou majitelé bytů, co investují do realit, jsou si vědomi hodnoty, chtějí zúročit svoje investice. Většinou si tito majitelé najímají realitní makléře, protože ví jakou práci makléře odvede, a jaké úsilí musí vynaložit, aby našel kvalitního nájemníka na základě požadavků bytného.

ad 3) a toto jsou lidé, kteří nějak přišli k bytu, třeba dědictvím a nechali si poradit aby byt pronajali, třeba na doporučení rodiny nebo známých. No a jak to tak chodí, většinou se z nájemníka stává problém, který dopadne dluhem pro majitele. Tak se majitel rozhodne byt prodat a už o nájmu nechce slyšet. A nebo to je také majitel bytu, co si koupil třeba pozemek, s tím že mu byt bude vydělávat. No a ono to není tak, jak si to maloval, tak byt z potřeby peněz prodá.

Většinou pracujeme s typem 2. Majitelé do bytů investují peníze na jejich renovaci, úpravy, nebo kompletní rekonstrukci. A protože ví co nabízejí, mají pochopitelně nároky na nájemníka. No aby ne!

Tak a teď nastupujeme my makléři, vynechám marketing a přesunu se rovnou k telefonátům, emailům, prohlídkám.

Je to řada dní, týdnů a někdy měsíců, než se najde ten správný nájemník. Vysvětlujete, říkáte, ptáte se, a znovu vysvětlujete, ptáte se…..na bytě strávíte třeba dva dni v týdnu od 09.00 hod do 18.00 hod a jedete jednu prohlídku za druhou. A nemusíte z té plejády najít nájemníka. Fakt, kdo nepronajímal, neví. Ono to totiž není tak, že kdo přijde první tak je nájemník. Nene, nebo že mi říká: „Mám peníze sebou, podepíšeme smlouvu“..Nene,  nebo: “ V pátek mám výplatu a v sobotu se můžu stěhovat“.. nene, a taky: „mě se to líbí, beru, kdy podepíšeme smlouvu“ tak takhle fakt ne.

Nájemník si musí uvědomit, že i on musí něco nabídnout, aby byl vybrán. Je to něco za něco.

Tak že z mého pohledu, ne, nájem nejsou rychlý a snadný peníze. Ale k práci makléře náleží.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × dvě =