Nákup chaty letos dává smysl

Během období koronavirové pandemie překonávala poptávka po chatách a chalupách rekordy. Letos už ale zájem o ně není tak horký, naopak se někteří majitelé uchýlili k prodeji a v době rostoucí inflace a zvyšujících se životních nákladů spíše potřebují finanční rezervu. To může být naopak pro zájemce o tento typ nemovitostí příležitost.

Aktuální situace na realitním trhu nabízí zajímavou šanci pro nákup chaty nebo chalupy poblíž přírody. I u nás v RE/MAX Anděl pozorujeme, že počet rekreačních nemovitostí k prodeji opět narůstá. A to často se zajímavou cenou. Ti, kteří už delší dobu hledají klidné místo, kde by mohli trávit letní měsíce a utéct z města, by tak měli zpozornět. Během covidu poptávka převyšovala nabídku, teď je ale situace pro potencionální kupce příznivější.

Jak už bývá tradicí, tak se zajímavé rekreační nemovitosti objevují na trhu zejména s příchodem jara. Letošní sezona bude ovšem jiná v tom, že bude prostor pro vyjednávání s majitelem o lepší ceně. Zároveň se na trh mohou dostat atraktivní lokality, po kterých by se během covidu jenom zaprášilo.

Řada lidí si uvědomila, že vlastnit chalupu nebo chatu není něco nezbytného a samotná údržba může být velice nákladná. Přeci jenom musí majitelé věnovat rekreační nemovitosti více času než například svému městskému bytu. Navíc v době ekonomické nejistoty patří její prodej k těm prvním krokům, jak ušetřit. Další variantou může být i krátkodobé pronajímání pro letní pobyty, v tomto případě ale musí majitelé trávit další čas s přípravou a údržbou.

Poptávka je především po zateplených chalupách, které jsou energeticky nenáročné a umožňují například i celoroční využití, naopak chaty a rekreační objekty před rekonstrukcí jde pořídit levněji, a to díky nižšímu zájmu.

Svoji cenu a zvýšenou poptávku si drží zejména Krkonoše a Šumava, velký zájem je taky o chaty ve Středočeském kraji. Boom zažívají ale také malé modulární domky, takzvaný „tiny house“ vyjde zájemce například na několik stovek tisíc korun.

Ať už hledáte vhodnou rekreační nemovitost k prodeji nebo naopak stojíte na druhé straně a hledáte kupce, tak se na nás můžete kdykoliv obrátit. V RE/MAX Anděl dokážeme zprostředkovat prodej chat a chalup po celé republice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − sedm =