Nový realitní zákon

Nový realitní zákon nabyl účinnost 3.3.2020.

Asi je vhodné říct „konečně“ po tolika letech diskusí.
Je to pozitivní krok k tomu, aby se řemeslo realitního makléře pozvedlo z bažin a konečně dostalo punc seriózní práce? Čas ukáže.

Když jsem se před dvěma lety rozhodla pro práci realitního makléře, věděla jsem, do čeho jdu, a věděla jsem, že se v tom nechci pohybovat sama za sebe.
Pracovala jsem roky v marketingu a věděla jsem, co to je překonávat negativní image značky a v tomto případě negativní image celého oboru.

Částečně deformovaná korporátem a všemi jeho pravidly, jsem chtěla pracovat pro firmu, která uznává, v tak degradovaném oboru jako reality, aspoň nějakou etiku a hodnoty ve prospěch klienta.
Pak jsem se setkala s Jaroslavem Nedvědem, řídí jednu z největších franšíz v RE/MAXu-RE/MAX Anděl.
Byla jsem překvapená, že firma má jasně nadefinovaný etický kodex a hodnoty, kterými se řídí.
Vše nastaveno tak, aby klient byl na prvním místě. Podávání pravdivých informací a naprostá bezpečnost při nakládání s jejich finančními, mnohdy celoživotními, prostředky, byla prostě samozřejmost.

V korporátu bychom to někdy zlehčovali a řekli si „bullshit“, ale v realitním prostředí to byl pro mě základ celého mého podnikání. Jarda, tenkrát pro mě pan Nedvěd, to navíc svou podstatou a naturelem vše umocňoval. Najednou to nebyl pro mě „canc“ papíru, ale něco, čím opravdu někdo žije.

Proto dnes implementace nového realitního zákona pro nás není nic „nového a sofistikovaného“.

Ano, z volné živnosti se stala živnost vázaná, musíme doložit vzdělání nebo praxi či zvládnout zkoušku. Za mě správná věc. Makléř, který se nevzdělává a nemá přehled a detailní znalosti (tzv odbornou způsobilost), může způsobit klientovi velké škody.

Že máme být pojištěni pro případ, že způsobíme újmu klientovi? Naše kancelář už roky pojištěna byla.

Že s klientem nesmím podepsat smlouvu o realitním zprostředkování na dobu delší než 6 měsíců? Nikdy jsem to před přijetím nového zákona neudělala. A když se na mě obraceli klienti, že jim prodej nemovitosti nefunguje, a pak jsem zjistila, že se upsali na rok makléři, který na ně kašlal a museli jsme čekat, než skončí jejich původní smlouva třeba i několik měsíců, tak to mě zvedalo ze židle.

A konečně úschova finančních prostředků-vždy vše šlo u nás přes depozitní účty, a pak advokátní nebo bankovní úschovu, nikdy se nic nesložilo na provozní účet kanceláře. A zase, když jsem přebírala klienty a jejich staré smlouvy, nevěřila jsem kolik z nich si ani nezkontroluje, na jaký účet peníze skládají a bezhlavě důvěřují makléři a pošlou peníze kamkoliv.

Věřím, že Zákon o realitním zprostředkování povede ke kultivaci našeho oboru.

Prostě, že odpadnou amatéři, kteří tu nemají co dělat a ničí jméno profíkům, kteří na sobě tvrdě pracují, vzdělávají se a rozumí marketingu/propagaci, smlouvám, stavu nemovitosti, věcným břemenům, katastru, hypotéčnímu trhu a dokážou vyřešit i složité a zapeklité situace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtrnáct − 12 =