Kroky vedoucí ke koupi vysněné pražské nemovitosti

Koupit si vysněnou nemovitost v hlavním městě není nic nerealizovatelného, a to ani v současné situaci, kdy se hypoteční úroky pohybují v šílených výškách. Ať už plánujete podepsat kupní smlouvu nyní, nebo počkáte, až hypoteční sazby zase budou hledat své pomyslné dno, je dobré vědět, jaké kroky ke koupi vysněné pražské nemovitosti vlastně vedou.

První krok: hledání ideální nemovitosti

Ze všeho nejdříve musíte svou vysněnou nemovitost najít. A i když se to jeví jako krok naprosto snadný a možná až absurdní, není to zrovna snadné . Přece jenom poptávka už dávno převyšuje nabídku a ne všechny inzeráty jsou navíc oku lahodící, navíc splňující vaše požadavky.

Před hledáním ideální nemovitosti je klíčové vědět, co od ní vlastně požadujete . Hledáte dům pro dvě osoby nebo bytovou jednotku v nejvyšší patře panelového domu, která bude s velkou a prostornou terasou? Ovšem nejen požadavky na velikost musíte brát v potaz. Důležité je sledovat i okolí, jestli je vyhovující a jestli v něm najdete všechno, co k životu nutně potřebujete.

A až bude rozhodnuto, pusťte se do pátrání. Využít můžete buďto realitní  kancelář – makléře , který najde vysněnou nemovitost za vás, nebo si projděte sami inzeráty na internetu a jednejte přímo s majitelem objektu , který ho chce prodat.

Druhý krok: prohlídka nemovitosti

Máte vybranou ideální nemovitost, která splňuje prakticky všechno, co od ní požadujete? Skvělé! Je načase se na ni podívat pěkně zblízka. I když se v době koronavirové dostaly do popředí virtuální prohlídky, raději se jděte osobně přesvědčit, že je nemovitost opravdu v takovém stavu, v jakém má podle fotografií být . Internet je plný grafických zpracování interiérů, které jsou často od skutečných fotografií nerozeznatelné a tím, že se půjdete do vytipovaného objektu podívat, budete podepisovat smlouvu s klidným vědomím i svědomím.

 

Při prohlídce se nedívejte na to, jestli na zdi visí obraz nebo ne. Ten si tam sami umístíte, až se budete stěhovat. Spíše svou pozornost upněte na technický stav nemovitosti . Zkontrolujte si, jestli odpovídá všemu, co bylo uvedeno v inzerátu a jestli náhodou nebude zapotřebí nějaká rekonstrukce.

 

V ideálním případě si vyžádejte několik dokumentů, které vám potvrdí, že je dům nebo byt v pořádku i po právní stránce věci, nejen po té technické .

Třetí krok: koupě nemovitosti

Pakliže je po stránce právní i technické všechno v pořádku a pokud jste do nemovitosti stále takoví blázni, jako když jste ji viděli poprvé, můžete přejít k samotné koupi. Je třeba počítat s náročným procesem, se kterým se pojí splacení rezervačního poplatku, vyhotovení kupní smlouvy a samozřejmě samotný podpis dokumentu . I když mnozí mají tendenci vyhotovovat kupní smlouvu individuálně, je lepší oslovit profesionálního právníka , který upozorní na věci, které si dopředu zkontrolovat, nebo uvede do dokumentu pár pojistek, jež předejdou možným nepříjemným černým scénářům v podobě neshod.

Co se týče rezervačního poplatku či samotného splacení nemovitosti, využívá se takzvaná advokátní úschova, která chrání obě dvě strany při prodeji nemovitosti . Jedná se o vyplnění mezičasu, než dojde k vyřízení všeho potřebného.

Čtvrtý krok: doladění posledního

V rámci čtvrtého kroku vy, jakožto majitel nemovitosti, musíte doladit poslední drobnosti. Musí se převést vlastnická práva k nemovitosti, musí se zařídit převod energií a samozřejmě zřídit internetové připojení , bez kterého to dnes nejde. V rámci tohoto kroku se také přihlásit na příslušném Finančním úřadu k zaplacení daně a poté se hned zvou ti nejbližší na kolaudaci. A to je ta nejlepší část celého nákupního procesu .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 4 =