Hypotéka ano či ne..

Může být hypotéka nyní výhodná? Pozor na úrokové sazby, fixaci i dobu splatnosti.

 

Rádi byste si pořídili vlastní bydlení, ale máte obavy, že na hypotéku nedosáhnete? Úrokové sazby hypotečních úvěrů rapidně stoupají, aktuálně se pohybují již nad 4 % a očekává se další růst, jelikož Česká národní banka zvyšováním úrokových sazeb reaguje na inflaci, která poslední měsíce roste. Co s tím dělat, když všechno zdražuje?

 

Při vyjednávání o hypotečním úvěru si dejte pozor nejen na úrokové sazby a dobu fixace, ale také na dobu splatnosti.

Pokud již hypoteční úvěr máte, lze ho na konci fixace refinancovat a domluvit se na nižším úroku.

Finanční situaci vám může usnadnit také sloučení existujících hypoték do jedné. Při sjednávání hypotéky můžete přidat i pojištění, které vás ochrání v případě, že nebudete schopni splácet.

Dnes bych Vám ráda více přiblížila problematiku úrokových sazeb.

 

Úrokové sazby a fixace:

Před sjednáváním hypotečního úvěru je důležité spočítat si své finanční možnosti, což můžete učinit prostřednictvím hypotečních kalkulaček nebo osobně při návštěvě banky. Úroková sazba je jedním z nejdůležitějších parametrů. Je velmi užitečné sledovat hypoteční trh v delším časovém horizontu a sjednat si úvěr tehdy, kdy úrokové sazby poklesnou, ovšem například i s možností úvěr následně čerpat až později.

 

Momentálně se však pokles úvěrových sazeb nepředpokládá, ba naopak. Dle mnohých ekonomů se předpokládá vzrůst až na 6 %.

 

Při sjednání hypotečního úvěru je nutné brát v potaz fixaci, což je doba, po kterou banka klientovi garantuje neměnnou úrokovou sazbu. Na konci každého fixačního období je tzv. výročí fixace a nastaví se nová fixace neboli refixace, kdy banka navrhne svému klientovi novou úrokovou sazbu.

 

Česká národní banka očekává, že do roku a půl inflace klesne na 2 %, čímž by spadly i úrokové sazby. Z toho důvodu je momentálně ideální sjednat si hypoteční úvěr s kratší fixací, na jeden či dva roky. Pokud by se totiž inflace snížila, klesly by i úrokové sazby hypoték.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × jedna =