Rok 2022 bude ve znamení pronájmů

Letošní rok zrovna nepřeje zájemcům o vlastní bydlení. Rostoucí úrokové sazby, zpřísňující se podmínky pro zájemce o hypotéky a k tomu nekončící růst cen nemovitostí. Tento mix vlivů má za následek horší dostupnost vlastního domu či bytu pro řadu Čechů. Rok 2022 tak bude spíše ve znamení nájemních bytů. Jejich popularita poroste ale s tím také bohužel stoupne i cena měsíčního nájmu.

Sen o vlastním bytě nebo domě se zahradou se mnoha mladým rodinám rozplývá. Může za to i nejistá ekonomická situace a strach, zda zájemci dokážou hypotéku pravidelně splácet. Inflace roste závratným tempem a životní náklady se rodinám navyšují. Výhled do dalších měsíců přitom není nijak pozitivní, nepřidává tomu ani stále probíhající válka na Ukrajině.

Dá se očekávat, že lidé, kteří plánují stěhování, budou vyhledávat hlavně nájemní byty. Jednoduše proto, že je to méně riskantní varianta bydlení. Ceny nájmů sice během pandemie chvíli stagnovaly, ale to se už změnilo, teď můžeme očekávat výraznější nárůst. Poptávka po nájemních bytech vzrůstá a nabídka volných bytů se bude zužovat.

Na druhou stranu větší podíl nájemního bydlení může podpořit pracovní mobilitu, která je jinak v ČR velmi nízká. Mnoho lidí vůbec nezvažuje práci v jiném městě, než v současné době žijí. Jsou totiž vázáni hypotékou a koupenou nemovitostí. Přitom tak mohou přicházet o velmi zajímavé nabídky za vyšší plat i lepších podmínek. Změna prostředí může, kromě pracovních příležitostí, přinést i vítanou změnu v zažitém chodu rodiny.

Ceny porostou během dvou let o 30 %

Nájmy v následujících dvou letech podle analytiků zdraží přibližně o 30 %. Přesun Čechů do nájmů urychlí válka na Ukrajině, která způsobí vyšší inflaci, přísnější měnovou politiku a zpomalení výstavby. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Poptávka po nájmech by měla letos podle společnosti Cyrrus stoupnout až o pětinu, tedy přibližně o 60 tisíc bytů.

Podle dat z průzkumu Evropské komise, který se týkal spotřebitelské nálady, se očekávání Čechů z pohledu jejich vlastní finanční situace v následujících 12 měsících dostala na nejnižší úroveň do roku 1998. Aktuálně naopak převažují obavy z dalšího zdražování, které se dá očekávat.

Nájem není ničím špatným

Češi mají v sobě už několik generací zakořeněnou touhu vlastnit byt či dům, ve kterém žijí. Většina bere pronájem jako něco dočasného nebo přechodného, než našetří na hypotéku nebo dostatek hotovosti ke koupi nemovitosti. U mladší generace sice toto přemýšlení není tak výrazné jako u jejich rodičů, ale pořád se tímto pohledem lišíme od ostatních zemí. Například v Německu žije v nájmu dokonce polovina obyvatel.

Je potřeba říct, že nájem není ničím zvláštním. Naopak je v řadě případů výhodnějším řešením. Každý, kdo se chce přestěhovat, by si měl vždy dobře spočítat, jaká forma bydlení je pro něj ekonomicky snesitelnější. Pouštět se bezhlavě do hypotéky jenom kvůli tomu, že touží po svém domě, není příliš šťastné. Je to rozhodnutí, které není pro každého. Někdo bude šťastnější v nájmu, někdo jiný zase v bytě, který mu patří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × čtyři =