Nemovitost jako investice

Nový byt nebo dům si mohou lidé kupovat hned z několika důvodů. Chtějí se přestěhovat od rodičů, jejich dosavadní bydlení je už pro ně malé nebo žijí v pronájmu a chtějí nemovitost vlastnit. Kromě toho může být ale motivace k nákupu zcela jiná a celkem pragmatická – investice volných peněz.

Češi se v posledních letech začali sžívat s tím, že by měli investovat, pokud chtějí mít důstojnou penzi. Zejména v době nízkých úrokových sazeb se řada lidí rozhodla pro hypotéku a nákup investičního bytu. Ten následně pronajímali a část hypotéky pokrývali právě nájmem. Kromě jiného i nákupy investorů přispívaly k dalšímu růstu cen nemovitostí v Česku.

Teď je už ale situace oproti roku 2020 nebo 2021 zcela jiná. Společně s rostoucí inflací, která aktuálně činí 16 %, Česká národní banka zvedá úrokové sazby. To se následně promítá do průměrných úrokových sazeb u hypoték. Ještě před rokem tak žadatelé uzavřeli hypotéku s úrokem lehce přes 2 %, aktuálně nové zájemce čeká téměř trojnásobně vyšší úrok.

Hypotéky tak výrazně zdražily, a hlavně ve velkých městech už nájem bytu nepokryje měsíční splátku hypotéky. Pořád se ale dají najít zajímavé nabídky bytů k prodeji, zejména v méně atraktivních lokalitách nebo u nemovitostí před rekonstrukcí.

Máte hotovost?

Kupovat investiční byt a na 80 % jeho hodnoty si brát hypotéku aktuálně není úplně ideální volbou. Pokud ale máte k dispozici volnou hotovost, tak je nákup nemovitosti dobrým krokem. I kdybyste na celkovou sumu potřebovali například menší hypotéku. Ceny nemovitostí totiž meziročně pořád rostou a minimálně na následném prodeji za několik let vyděláte. Výhodou je taky fakt, že se jedná o konzervativnější investici a také o jednu z nejbezpečnějších variant, jak zhodnotit své volné finanční prostředky.

Při pohledu na vývoj cen v posledních letech je jasně vidět, že nemovitosti přináší zajímavé zhodnocení. Vždyť od roku 2010 vzrostla průměrná cena bytu v Praze z necelých 50 tisíc korun za metr čtvereční na téměř 120 tisíc korun. Nárůst ceny za tuto dobu tak byl zhruba 140 %. V rámci celé České republiky byty za posledních 12 let zdražily dokonce o 160 %. U domů se už nejedná o tak výrazné rozdíly, ale i tak se průměrná cena domů v ČR více než zdvojnásobila.

Vlastní bydlení jako investice

Každý nákup nemovitosti by se dal v podstatě označit jako investice. Jenom se liší v tom, jestli ji nový majitel bude dále pronajímat nebo v ní začne bydlet. Ať už se bude jednat o první nebo druhý příklad, tak se dá v dlouhodobém horizontu očekávat, že cena majetku bude narůstat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvě × 3 =