Trh se mění, lidé chápou, že jim pomáháme

Mirka Novotná se realitnímu makléřství věnuje už více než pět let, a jak sama říká, na začátku to pro ni byla výzva. Milá a empatická žena je založením introvertka, což se na první pohled zdá jako nekompatibilní vlastnost v realitním světě. Opak je ale pravdou. Klienti na spolupráci s ní oceňují hlavně její klid, rozvahu, preciznost a opravdovou empatii.

Vystudovala jsi obor ekonomie na stavební fakultě ČVUT. Jak se ti tohle studium „hodí“ v realitním oboru?

Hledala jsem práci, která mě bude bavit a kde budu užitečná, a to se povedlo. Profesně se to velmi dobře doplňuje, ekonomické a stavařské znalosti mi dávají skvělý základ pro práci v realitách.

Navíc jsem tak trochu perfekcionistka, takže si neustále dohledávám další a další podklady, doplňuji si znalosti a učím se nové věci.

Máš tři děti, co na tvou práci říkají a jak to všechno zvládáš skloubit?

Děti i partner mě v práci podporují, vlastně byli nadšení, když jsem se pro obor realit rozhodla. Říkají, že se ke mně tahle práce zkrátka a jednoduše ideálně hodí. Bylo to pro mě ale na začátku hodně náročné. Vlastně jsem nejradši, když jsem spíš v pozadí, ale v realitách to tak úplně nejde. Musela jsem tedy projít velkou osobní změnou. Na téhle práci mám ráda také to, že mi dává možnost naplánovat si pracovní i osobní život tak, jak potřebuji já. Děti už jsou velké, jedna dcera studuje v Paříži architekturu, druhá je na studiích v Berlíně a syn studuje v Praze. Mám tak na práci i na sebe určitě víc času než kdy dříve.

Co tě na makléřství nejvíc baví?

Když to dobře dopadne a obě strany, prodávající i kupující, mají radost, že dosáhli toho, co chtěli. A já jim v tom pomáhám. Reality jsou o lidech a jejich osudech. Často to bývají emocionální příběhy, plné zamotaných vztahů a vazeb. Takže když to dobře dopadne, je to skvělé. Baví mě, že je to tak různorodá práce a jsem v kontaktu s lidmi.

Je něco, co na své práci ráda nemáš?

Mrzí mě, že realitní makléři nemají vždy tu nejlepší pověst. Část lidí nás vidí spíše jako někoho, kdo za pár prohlídek jejich nemovitosti shrábne peníze na provizi. Za každým realitním případem je ale spousta práce, neustále se vzděláváme, pracujeme na sobě, abychom mohli klientům přinést ty nejlepší výsledky. A tuhle práci lidé obvykle nevidí. Musím ale říct, že za posledních pár let se to mění k lepšímu. Lidé už více chápou, že naši práci potřebují. A víc si uvědomují, že děláme opravdu náročnou a odbornou práci.

Změnilo se něco za tu dobu, co v realitách pracuješ?

Největší je podle mě určitě ta změna myšlení. Lidé si více uvědomují, že jim naše práce opravdu pomáhá. Zvlášť, pokud jde o komplikované případy. Ale i jednodušší případ potřebuje konzultaci, právnické služby, jednání s katastrem, je to spousta práce. Změnou k lepšímu jsou také nové technologie a možnosti, třeba elektronické podpisy, aukce nebo příprava nemovitosti k prodeji. Díky nim pomáháme klientům dosáhnout vyšších cen.

Klienti si na spolupráci s tebou cení hlavně tvé empatie, rozvahy, klidu. To máš od narození?

Tak to si nejsem jistá J Souviset to bude nejspíš s mými zájmy. Už dvě desítky let se věnuji cvičení jógy a jsem i její lektorkou. Hodně času trávím v přírodě, miluji hory, zajímám se o zdravý životní styl.

Co bys v realitách nikdy nechtěla dělat?

Lhát a tlačit klienty někam, kam nechtějí. V realitách se dobře vyznám a snažím se je dělat opravdu poctivě. To znamená, že říkám klientům pravdu, lidsky, tak jak to opravdu je. Sama nemám ráda, když na mě někdo něco zkouší. Věřím, že je to jediná cesta k lidem, se kterými chci pracovat. Nechci dělat věci za každou cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 16 =