Plyn, elektřina nebo dřevo?

Letošní zima bude v mnoha věcech jiná než ty předešlé. Hlavním důvodem je stále probíhající válka na Ukrajině a zdražování cen energií. Řada lidí si bude muset vybrat mezi tím, jestli chce přečkat zimu v teple, na které byli předtím zvyklí, nebo své limity posunou, aby za energie neplatili trojnásobně více. V mnoha domech tak na poslední chvíli instalují tepelná čerpadla nebo přechází na jiný zdroj tepla.

Na koronavirovou pandemii jsme už málem zapomněli, když s námi najednou zahýbala válka na Ukrajině. Následovala rostoucí inflace a zdražování energií. Ti, kteří loni dostavěli nebo koupili dům, si mohli s radostí mnout ruce, že to stihli tak tak, ještě před výrazným nárůstem úrokových sazeb.

Jenže pro ně přišly na řadu jiné starosti. Čím budou topit? Domácnosti zatížené hypotékou už tak mají ve většině případů vysoké náklady, teď do toho vstoupilo ještě zdražování energií. Někteří po výpočtech přišli na to, že ročně zaplatí klidně i trojnásobek.

Zachránce v podobě tepelného čerpadla

Někteří majitelé domů se rozhodli, že investují do tepelného čerpadla, které jim z dlouhodobého hlediska peníze ušetří. Problém byl ovšem v tom, že poptávka převyšovala nabídku a letos to už jednoduše nestihli. Podobně na tom byli taky zájemci o solární panely, jejichž návratnost se rovněž urychluje. Jenže ne do každého domu se tato dvě řešení hodí.

Část lidí řeší, jak nahradit své plynové kotle. Někteří věří, že se situace brzy uklidní a ceny budou opět na rozumné úrovni. Jiní řeší změnu kotlů ještě na poslední chvíli. A že těchto lidí není málo dokazuje extrémní poptávka po krbech. Už během prázdnin někteří prodejci hlásili, že mají vyprodané sklady a zájemci jenom těžko stihnou letošní zimu s krbem.

Jaká bude budoucnost?

Pokud plánujete stavět nebo kupovat dům, tak se musíte velmi dobře zamyslet nad tím, jak chcete vytápět. Do letošního roku to pravděpodobně mnoho lidí příliš neřešilo a ani nepomýšlelo nad tím, že by měli zvolit alternativní zdroje jako solární panely, tepelné čerpadlo atd. Energetická krize je ale budíčkem pro všechny. Naštěstí na obnovitelné zdroje jsou vypsané dotační programy jako Nová zelená úsporám, která dokáže ušetřit opravdu nemalou částku. Jen lidé musí počítat s tím, že dotace se uplatňuje zpětně. Tedy nejprve se celá částka musí zaplatit dodavateli a následně stát vyplatí dotaci majitelům nemovitosti.

Před samotným nákupem nemovitosti si proto pečlivě propočítejte, zda se vyplatí koupit starší dům s kotlem, který nutně potřebuje výměnu, nebo novostavbu, kde je už zabudovaný udržitelný topící systém. Ve výsledku můžete ušetřit i několik stovek tisíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 1 =