Získat hypotéku bude pro řadu lidí jednodušší, ČNB uvolnila parametr DSTI

Česká národní banka se rozhodla uvolnit důležitý parametr, který pro řadu žadatelů o hypotéku dosud znamenal stopku. Od 1. července bude odstraněn požadavek na omezení výše splátek dluhu vzhledem k čistému měsíčnímu příjmu pro žadatele o hypotéku. Tento krok by mohl v následujících měsících rozhýbat celý hypoteční trh. Ostatní parametry ČNB ponechala stejné jako doposud.

Česká národní banka se rozhodla pro tento krok zejména s ohledem na skutečnost, že ceny nemovitostí jsou podle ní o 57 procent vyšší než příjmy průměrné domácnosti. Při svém rozhodnutí ČNB zohlednila současný vývoj a očekávaná systémová rizika v oblasti bytových úvěrů a také zranitelnost bankovního sektoru. V poslední době došlo k výraznému poklesu počtu nových hypoték, což se stalo zejména od okamžiku, kdy ČNB zvýšila úrokovou sazbu na 7 procent.

Zrušení požadavku DSTI u žadatelů o hypotéku může přispět k větší dostupnosti hypotečních úvěrů a potenciálně oživit realitní trh. Nicméně, i když ČNB odstranila tento parametr, banky stále mohou do svých podmínek zahrnout jiná kritéria. Je navíc pravděpodobné, že banky budou i nadále interně DSTI uplatňovat. Míra přísnosti v tomto ohledu závisí na jednotlivých bankách.

Pokud se však banky rozhodnou tuto změnu akceptovat, žadatelé budou mít příležitost získat výhodnější hypoteční úvěr, protože nebudou limitováni výší splátek dluhu ve vztahu k jejich čistému měsíčnímu příjmu.

Impuls pro hypoteční trh

Změny pravidel u hypotečních úvěrů pravděpodobně povedou ke zvýšenému zájmu o nemovitosti. Je potřeba ale zároveň počítat s tím, že dojde k rychlejšímu výprodeji atraktivních nabídek na trhu. Pokud tedy přemýšlíte o nákupu nemovitosti, doporučujeme vám navštívit jednu z našich realitních kanceláří a domluvit se s naším hypotéčním poradcem. Díky tomu si můžete udělat reálnou představu nad možnostmi financování. Poté se s makléři z RE/MAX Anděl už můžete pustit rovnou do hledání vašeho vysněného domova.

U dalších dvou podmínek pro schválení úvěru nedošlo k žádným změnám. Poměr mezi výší hypotečního úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti (LTV) zůstává stabilně na úrovni 80 procent. Stále ovšem platí výjimka pro žadatele ve věku mladších 36 let, u kterých je tento poměr stanoven na 90 procent. Limit pro celkový dluh žadatele vyjádřený jako násobek jeho čistého ročního příjmu (DTI) zůstává pevně na hodnotě 8,5, s výjimkou žadatelů do 36 let, pro které je limit DTI stanoven na 9,5.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 12 =