Místo nového bydlení se Češi často pouští do rekonstrukce

Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos pro firmu Wienerberger plánuje více než polovina Čechů změnit svoji bytovou situaci. Buď chtějí koupit nemovitost nebo plánují rekonstrukci svého současného bydlení. Oproti loňskému roku ale zájem o změnu klesl o šest procentních bodů. Zároveň 21 procent respondentů uvedlo, že jakoukoliv změnu zcela vylučují. Může za to zejména obtížná ekonomická situace.

Zhruba desetina z těch, kteří chtějí rekonstruovat nebo se přestěhovat do většího bytu či vlastní nemovitosti, už aktivně pracuje na realizaci. Přibližně čtvrtina respondentů, kteří teprve plánují změnu bydlení, zvažuje koupi domu, zatímco 13 procent přemýšlí o stavbě rodinného domu. Ostatní plánují život v bytě nebo renovaci svého stávajícího bydlení.

Rekonstrukce táhnou

Už od začátku pandemie pokračuje trend rekonstrukcí bytů a domů. V loňském roce bylo vydáno 31 967 stavebních povolení pro bytové prostory, z nichž 46 procent tvořily rekonstrukce. Důležitou roli v tomto vývoji hraje skutečnost, že náklady na rekonstrukce jsou výrazně nižší než u novostaveb, a tak lidé často investují své úspory právě do renovace bydlení, aby je chránili před inflací a zároveň zvýšili hodnotu své nemovitosti.

Z průzkumu vyplývá, že v současnosti čtvrtina Čechů renovuje nebo plánuje renovovat nemovitost, a to často vlastními silami. Většina se zaměřuje na úpravy interiérů, zatímco pětina se zabývá opravou nebo se chystá opravovat také obvodové zdivo, 17 procent pak plánuje výměnu střechy.

Polovina lidí se chce stěhovat

Boom rekonstrukcí bude pokračovat i dále, ale pozitivním faktem je, že pořád polovina lidí v ČR plánuje stěhování. Ať už je to z důvodu narození potomka, touhy po vlastím bydlení nebo jednoduše potřebě většího bytu či domu. I když může pro některé mladé rodiny vypadat bezvýchodně a aktuální ekonomická situace či těžce dostupné hypotéky jim kříží plány, nevzdávají se myšlenky na nové bydlení.

I my v RE/MAX Anděl to vidíme na klientech, kteří chtějí řešit svoje aktuální potřeby. A často zjišťují, že i přes vysoké úrokové sazby nakonec najdou nový domov se slevou. Právě teď totiž nastává doba, kdy jsou majitelé nemovitostí ochotní jít s prodejní cenou dolů. Ve výsledku tak to, co klienti připlatí na vysokých splátkách zase naopak ušetří na ceně nemovitosti, která by ještě před rokem stála klidně i o čtvrtinu více.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 4 =